29.2.08

Στα Κρεβάτια της Βροντούς.


Τα Κρεβάτια της Βροντούς είναι ένα καταφύγιο στην καρδιά του Ολύμπου και σε υψόμετρο 1000μ. περίπου. Το καταφύγιο απέχει 8,5 χλμ. από το κοντινότερο χωριό του Δήμου Δίου, τη Βροντού και 21 χλμ. απ’ την Κατερίνη. Η πρόσβαση είναι εύκολη και προσιτή με καλό δρόμο που μπορεί να διατρέξει οποιοδήποτε Ι.Χ.
Γύρω απ’ το καταφύγιο απλώνονται δασικές εκτάσεις με πλούσια και ποικίλα είδη χλωρίδας, που δημιουργούν στον επισκέπτη αίσθηση αναζωογόνησης και ηρεμίας.
Οι εγκαταστάσεις έχουν χτιστεί και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό με 20 κλίνες, χωλ, και κουζίνα με εκλεκτά εδέσματα πρόσφατα σε ένα μεγάλο πλάτωμα, στο υψόμετρο των 1000 μ. Το καταφύγιο λειτουργεί Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή. Από την τοποθεσία αυτή ξεκινά η διαδρομή για Μπαρμπαλά και από εκεί για τις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου και η διαδρομή για Παπά Ρέμα- Παπά Αλώνι.
Ωστόσο, ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια της διαμονής του στα Κρεβάτια μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές δραστηριότητες, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία κ.α., και μάλιστα έχοντας στη διάθεσή του έμπειρους εκπαιδευτές.

Πώς πάμε
Απ’ τη διασταύρωση για το Λιτόχωρο και μετά από ένα χιλιόμετρο φεύγουμε δεξιά προς Δίο, περνάμε το Δίο και κατευθυνόμαστε προς Βροντού. Τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Βροντού περνάμε το χείμαρρο με το στενό γεφυράκι και στη συνέχεια ακολουθούμε την ταμπέλα και το χωματόδρομο 8,5 χιλ προς το καταφύγιο «Κρεβάτια». Δρόμος σκληρός και δύσκολος για μικρά αυτοκίνητα. Στη διαδρομή υπάρχουν ταμπέλες που δείχνουν τα χιλιόμετρα για τους ποδηλάτες. Με τα πόδια είναι περίπου 1,5 ώρα με το μονοπάτι που φεύγει από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Οι ταμπέλες στη Βροντού και στο δρόμο, δεν βοηθάνε και τόσο στο να βρει κανείς το καταφύγιο. Πρέπει να το προσέξουν αυτό οι υπεύθυνοι του καταφυγίου.
Ο κ Μαμούρης και ο κ Μαυρίδης είναι οι υπεύθυνοι του καταφυγίου. (τηλ 2352051237 & 6978278548). Άψογη εξυπηρέτηση αλλά και σωστή ενημέρωση για το βουνό. Μας εξέπληξαν με την επαγγελματική παρουσίαση των 100 slides για τα μονοπάτια του Ολύμπου και τις άγνωστες διαδρομές, ιδιαίτερα για την βορειοδυτική πλευρά του βουνού, όπου και το καταφύγιο. Έγινε ειδικά αναλυτική ενημέρωση για τις δυσκολίες της διαδρομής, που θα κάναμε την επόμενη μέρα και για το τι θα συναντήσουμε. Ο Βασίλης αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει ο Όλυμπος από τους αναπτυξιολάγνους και την κακή διαχείριση από ορισμένους ασυνείδητους.
Κατάλογος καταφυγίων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καποιος μαλλον σας εκλεψε το κειμενο, χωρις να αναφερει την πηγη

http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=891&forum_id=11