5.2.08

Δαλματία_ Σπλιτ - Dalmatia, Kroatia, Split

Η Δαλματία είναι μια περιοχή , στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής , στην σημερινή Κροατία . Εκτείνεται από τη νήσο Rab βορειοδυτικά μέχρι τον κόλπο του Kotor νοτιοανατολικά . Το βάθος της ενδοχώρας ποικίλει από 50 χλμ , στο βόρειο τμήμα , έως λίγα μόλις χλμ στο στενώτερο νότιο τμήμα .

Η Κροατική Δαλματία χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες με πρωτεύουσες τις πόλεις Ζαντάρ , Σίμπενικ , Σπλιτ και Ντούμπροβνικ . Στην Δαλματία ανήκει ενα πλήθος νησιών , τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι τα Dugi Otok , Uglijan , Πασμάν , Μπράτς ,Hvar , Κορτσούλα , Βίς (Ίσσα) , Λάστοβο και Μλιέτ .
Εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων και της ροής των ανέμων , τα νερά της Αδριατικής είναι πιό ζεστά και καθαρά στη μεριά της Κροατίας από τη μεριά της
Ιταλίας . Η μορφολογία των Δαλματικών ακτών είναι τέτοια που έχει επιτρέψει το σχηματισμό αναρίθμητων κολπίσκων , νησιών και ισθμών . Για όλ'αυτά η περιοχή είναι πολύ ελκυστική για ναυτικό τουρισμό .
Επίσης η περιοχή διαθέτει ικανό αριθμό από μαρίνες .
Η ιστορική περιοχή της Δαλματίας ήταν πολύ εκτενέστερη από τη σημερινή . Ο όρος Δαλματία δεν ήταν μόνο γεωγραφικής σημασίας αλλά περιέγραφε και τον κοινό πολιτισμικό χαρακτήρα των κατοίκων της
Η Σπλιτ (Ασπάλαθος, ιταλικά: Spalato, Σπαλάτο) είναι πόλη της Δαλματίας στην Κροατία και άλλοτε μέγας ναύσταθμος της Γιουγκοσλαβίας. Το κλίμα της πόλης ειναι μεσογειακό. Έχει πληθυσμό 189.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελεί το δεύτερο σπουδαιότερο λιμάνι της Κροατίας. Επίσης, είναι βιομηχανικό και ναυπηγικό κέντρο καθώς και πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο.
Split: Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας με 200.000 κατοίκους. Επωφελούμενη της γεωγραφικής της θέσης στις Δαλματικές ακτές, έχει αναπτύξει στημαντικά τον τουρισμό (έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο μνημείο από την UNESCO), αλλά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λαμβάνουν χώρα πολλές μουσικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: