15.2.08

Καστοριά

O Νομός Καστοριάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία, από τη δυτική πλευρά. Η πόλη της Καστοριάς, απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 620 μέτρων. Είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα και κάτω από τους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του Νομού ανέρχεται σε 53.483 κατοίκους ,ενώ η πόλη έχει 20.636 κατοίκους. H Καστοριά συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Αριστοτέλης», το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό. Η πρόσβαση στο νομό γίνεται πλέον εύκολα και άνετα μέσω της Εγνατίας οδού. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλαιά εθνική οδός.
Η λίμνη της Καστοριάς, μια από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα. Στην περιοχή υπάρχουν εννέα ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το ρέμα του Ξηροπόταμου.
Ένα θαυμάσιο κύπελλο ακύμαντων νερών, στεφανωμένο ολόγυρα από γραφικά βουνά γεμάτα δροσερά χωριουδάκια, τεχνουργημένο εξακόσια μέτρα απάνω από τη θάλασσα. Μια γλώσσα στεριάς που μπαίνει μέσα στο κύπελλο τούτο και καταλήγει σε κομψό ανασήκωμα σ' ένα λόφο πλασμένο για την πιο μακάρια ονειροπόληση. Και στο στενότερο μέρος της γλώσσας, αυτής, ανάμεσα στην υπόλοιπη στεριά και στο λόφο, πενήντα μέτρα στο ψηλότερο σημείο της απάνω από τα νερά της λίμνης, χτισμένη μια πολιτεία που, παρόλο το ξανάνιωμά της, διατηρεί απείραχτο, γνήσιο και γεμάτο πραγματικό περιεχόμενο τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της".
H Καστοριά θεωρείται μια από τις πιο όμορφες, παραδοσιακές και μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία πυ χάνεται στα βάθη των αιώνων.Πλούσια στοιχεία του Βυζαντινού Πολιτισμού σώζονται μέχρι σήμερα. Βυζαντινά τείχη, πάνω από 75 βυζαντινές εκκλησίες και μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά δένονται άρρηκτα με τη σύγχρονη πόλη και σε συνδυασμό με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με δεσπόζουσα θέση τη μοναδική Λίμνη της Καστοριάς, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία.Μεταξύ των αξιοθέατων που θα γνωρίσει ο επισκέπτης μέσα στην πόλη της Καστοριάς συγκαταλέγονται οι παραδοσιακοί οικισμοί Ντουλτσό και Απόζαρι, το Βυζαντινό και Λαογραφκό Μουσείο, το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και οι βυζαντινές εκκλησίες - από το τέλος του 9ου αιώνα - Παναγία Κουμπελίδικη, Παναγία Μαυριώτισσα, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Στέφανος, Άγιος Νικόλαος Κασνίτση κ.α.Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί την Καστοριά θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Μακεδονικής γης. Ξεκινήστε τον περίπατό σας στην πόλη από τα ψαράδικα και, απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή με τους γεροπλατάνους, φτάστε στην προκυμαία και θαυμάστε τους κατάλευκους κύκνους που λούζονται στα δροσερά νερά της λίμνης. Συνεχίζοντας, διασχίστε την οδό Μητροπόλεως και καταλήξτε στο κέντρο της πόλης, την πλατεία Ομονοίας, όπου θα κάνετε την πρώτη σας επαφή - στην πόλη μας τουλάχιστον - με την Βυζαντινή Τέχνη. Μία επίσκεψη στις όμορφες εκκλησίες και τα παραδοσιακά αρχοντικά της Καστοριάς θα σας πείσει.

2 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα. Για μενα ειναι μακραν η ομορφοτερη πολη της ηπειρωτικης Ελλαδας (απο οσες εχω επισκεφθει ή εχω περασει). Ετυχε εκει να κανουμε το γαμηλιο μας ταξιδι, θα μας μεινει αξεχαστη η πολη.

Εξαιρω τα νησια γιατι δεν συγκρινω ανομοια μερη.
Πολυ ωραιο ποστακι.

αντωνης είπε...

α, παραλιγο να το ξεχασω. Πολυ ωραιες φωτογραφιες!!!