18.2.08

Βυτίνα

Στολίδι της ορεινής Γορτυνίας, η Βυτίνα ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση που την περιβάλλει, για τους θρύλους και την ιστορία της. Ορμητήριο για ένα πλήθος από αξιόλογα μέρη, θα σας ενθουσιάσει με τη φιλοξενία της.Καλώς ορίσατε σε ένα από τα δημοφιλέστερα αρκαδικά χωριά! Χτισμένη στις πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1040 μέτρων, η Βυτίνα απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Βρίσκεται 1 χλμ. μέσα από την εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου στο 55ο χλμ. κι απέχει λιγότερο από δυο ώρες από την Αθήνα. Είναι δήμος και περιλαμβάνει τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Νυμφασία, Μαγούλιανα, Λάστα, Πυργάκι, Ελάτη και Καμένιτσα – με το συνοικισμό Καρβούνι. Χάρη στην εξαιρετική φύση που την περιβάλλει και στα πανέμορφα σημεία της, η Βυτίνα συγκεντρώνει πολλούς ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Σήμερα, μάλιστα, γίνεται μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης και να ακολουθηθεί μια στρατηγική ήπιας ανάπτυξης σε αρμονία με το περιβάλλον. Στη Βυτίνα θα βρείτε εξαιρετικά οργανωμένη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, δωμάτια, ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό αλλά και νυχτερινή ζωή.
Αν επισκεφθείτε τη Βυτίνα, μην παραλείψετε να κάνετε ένα περίπατο στη ‘Λεωφόρο της Αγάπης’. Πρόκειται για ένα μακρύ δρόμο που πλαισιώνεται από πανύψηλες, πυκνές καρυδιές. Ακόμα, αξίζει να επισκεφθείτε το Άλσος του Όθωνα, μια κατάφυτη περιοχή που λέγεται ότι φυτεύτηκε επί βασιλείας του.
Αξίζει να επισκεφθείτε: Τη βιβλιοθήκη της Βυτίνας Τη λαογραφική συλλογή της Βυτίνας Την υπέροχη παραδοσιακή κρήνη που περιμένει τους επισκέπτες από το 1813 στη θέση ‘Πηγάδι’. Είναι φτιαγμένη από μαύρες πελεκητές πέτρες και εντυπωσιάζει με την ομορφιά της. Τα καταστήματα με τα μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, όπου θα βρείτε ντόπια τυριά, χυλοπίτες, τραχανά, μέλι ελάτης και βότανα.

4 σχόλια:

kalynama είπε...

ένα ταξίδι.. σε αυτά τα μέρη.. πόσο το λαχταράω.. ξέρω πως με τόσο κρύο και χιόνι θα είναι ακόμη πιο όμορφο...

Γλυκιά καλησπέρα και ένα ευχαριστώ για το ταξίδι... :-))

Roadartist είπε...

αχ λατρεμενη η Βυτινα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια που γράφετε για το χωριό μας.
Θα ήθελα όμως να κάνω δύο διορθώσεις.
α) Τα δέντρα που σχηματίζουν την υπέροχη δεντροστοιχία στον " δρόμο της αγάπης" δεν είναι καρυδιές αλλά Σφένδαμος. Συγκεκριμένα η ποικιλία ACER LECUDIUM.
β) Το άλσος του Όθωνα που αναφέρετε δεν είχε ποτέ αυτό το όνομα.Το συγκεκριμένο αλσύλιο , το οποίο εμείς οι ντόπιοι το οναμάζουμε απλά "δασάκι" δημιουργήθηκε από την δασική σχολή της Βυτίνας από το έτος 1885 έως 1917. Περιλαμβάνει πάμπολες ποικιλίες πευκών και άλλων δέντρων και ο αρχικός σκοπός ήταν η δοκιμή των δέντρων που φυτεύθηκαν στο περιβάλλον της περιοχής. Υπάρχουν ποικιλίες δέντρων που συγκεντρώθηκαν από πολλά μέρη του κόσμου. Όταν με τα χρόνια τα δέντρα μεγάλωσαν έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να είναι προσβάσιμο και να λειτουργήσει ώς πάρκο για κάθε μέλος της κοινωνίας μας. Ο Όθωνας έφυγε από την Ελλάδα πολύ νωρίτερα οπότε δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών του και άρα δεν υπήρχε λόγος να πάρει το όνομά του.

Νατασα είπε...

Καλησπέρα Τρύφωνα
Σ’ ευχαριστώ για τις διορθώσεις σου
Τις πληροφορίες της πήρα όπως τις βρήκα μέσα στο νετ. Λυπάμαι που κάποιες είναι λάθος.
Δεν έχω την χαρά να γνωρίζω από κοντά το υπέροχο από όσο βλέπω , χωριό σας
Αλλά μέσα από αυτό το μπλοκ, κάνω ταξίδια που δεν έκανα και θα ήθελα να κάνω
Κι αν όχι εγώ, ίσως κάποιος άλλος
Σου εύχομαι καλό καλοκαίρι από όσο έμεινε
Γεια χαρά