24.2.08

Κορώνη Μεσσηνίας

Η ιστορία της περιοχής αρχίζει τον 8 π.Χ. αιώνα, όταν ιδρύθηκε στην περιοχή η πόλη ΑΣΙΝΗ από κατοίκους της ομώνυμης Αργολικής πόλης. Οι κάτοικοι της πόλης αυτής μεταφέρθηκαν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου από τους συμμάχους τους Σπαρτιάτες, μετά από την καταστροφή της πόλης τους από τους Αργείους. Η Ασίνη αναπτύχθηκε και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο πλευρό των Σπαρτιατών μέχρι το 371 π.Χ. (μάχη στα Λεύκρα) όπου άρχισε η παρακμή των Σπαρτιατών επομένως και των Ασινίων (έχουμε αναφορές από τον Στράβωνα 1 μ.Χ. αιώνας και Παυσανία 2 μχ αιώνας, για την ύπαρξη της Ασίνης).
Αργότερα γύρο στον 6 μ.Χ. αιώνα, μετακινήθηκαν στην περιοχή της Ασίνης οι κάτοικοι της Κορώνης ,που είχαν μεταφερθεί από την ΚΟΡΩΝΕΙΑ της Βοιωτίας από τον 4 πχ αιώνα, είχαν εγκατασταθεί και παρέμεναν αρχικά πλησίον του σημερινού χωριού Πεταλίδι και της προιστορικής ΑΙΠΕΙΑΣ. Η νέα τους εγκατάσταση ήταν ειρηνική και κατόρθωσαν να αφομοιωθούν και να αναπτυχθούν οικονομικά, δέχονταν όμως κατά διαστήματα οχλήσεις από διαφόρους λαούς ,λόγω της στρατηγικής θέσης που κατείχαν αλλά γενικά διατήρησαν τον έλεγχο της περιοχής, συνεργαζόμενοι και με άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Η πρώτη κατάληψη της Κορώνης έγινε μετά από την Δ σταυροφορία, από τους Φράγκους ιππότες (Γουλιέλμος Σαμπλίτ και Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος) το 1205. Η κατοχή αυτή διακόπηκε από άλλη κατοχή των Ενετών που το 1207 κατέλαβαν το κάστρο.
Έκτοτε οι νέοι κατακτητές ενίσχυσαν το κάστρο, έκτισαν νέα τμήματα και το κατέστησαν ασφαλές. Το κάστρο με την νέα του μορφή απέκρουσε πολλές επιδρομές των Βυζαντινών και ήταν ένας ισχυρός εμπορευματικός σταθμός για το εμπόριο της Βενετίας και η γύρω περιοχή περνά μια περίοδο ευημερίας. Την Κορώνη εποφθαλμιούν όλοι οι ισχυροί της εποχής εκείνης, λόγω της στρατηγικής της θέσης και δεχόταν συνεχείς επιθέσεις.
Επόμενος κύριος του κάστρου από το 1534 ήταν ο θρυλικός πειρατής Βαρβαρόσα για λογαριασμό των Τούρκων μέχρι το 1685, όπου καταλαμβάνει το κάστρο ο Μοροζίνι, μετά από πολυήμερο βομβαρδισμό. Το έτος 1715 το κάστρο περιήλθε πάλι στην Τούρκικη κατοχή μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδος το 1821.
η φωτογραφία αυτή είναι της "aqua"
και της αφιερώνω και την ανάρτηση

1 σχόλιο:

aqua είπε...

Αχ ..βρε Νατασάκι με συγκίνησες!
Σ'ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση !
Είχα την τύχη να περνώ τα παιδικα μου καλοκαιρια σε Κορωνη και Μεθώνη κι εχω αγαπησει αυτα τα μερη σαν να γεννηθηκα εκει.
Στην Κορωνη ομως εχω ιδιαιτερη αδυναμια μιας και καταφερα να στησω εκει και το μικρο μου καταφυγιο και την επισκέπτομαι
αρκετα συχνα.Γι αυτο κι οι περισσότερες φωτο μου ειναι απο τις περιπλανήσεις μου εκει.

Παντως και το αφιέρωμά σου εξαιρετικό.Σντομο και περιεκτικότατο!
Και πάλι σ'ευχαριστώ! :)