17.1.08

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ

>

Υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στον Παρνασσό. Την Πάνω Αγόριανη, όπου θα φάτε στα πολλά ταβερνάκια της γραφικής πλατείας με τα πλατάνια, εκεί δηλαδή που επικεντρώνεται και όλη η τουριστική κίνηση. Καταπράσινο χωριό, κοντά στο χιονοδρομικό και χωρίς να διαθέτει νυχτερινή ζωή, αποδεικνύεται η καλύτερη κοσμική - σε πιο "ελαφριά" εκδοχή βέβαια από την Αράχοβα - επιλογή για διαμονή και εξαιρετική βάση για εξορμήσεις.
  • Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη γραφική Αράχωβα, πέρασμα μεταξύ Δελφών και Παρνασσού, όπου συγκεντρώνονται όσοι εξορμούν για τις χιονοδρομικές πίστες και υπάρχουν ωραία ξενοδοχεία και εστιατόρια. Σημαντικά είναι και τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, αφού εδώ θα συναντήσουμε τη Χαιρώνεια, τις Πλαταιές, τον Ορχομενό με τα ερείπια οικισμών και ναών.

  • Σε όσους αρέσκονται σε ταβερνοειδείς καταστάσεις με την παρέα, ο δρόμος οδηγεί στο Πολύδροσο (Κάτω Σουβάλα), ένα μεγάλο χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού. Ακολουθώντας το δρόμο προς Γραβιά, στρίβετε δεξιά στη διασταύρωση μετά τη Λιλαία. Αν επιλέξετε να στρίψετε αριστερά, προς Γραβιά δηλαδή, συνεχίζετε για τη Βάργιανη. Η διαδρομή είναι ανηφορική και γεμάτη στροφές, γι' αυτό ίσως να σας ταλαιπωρήσει λίγο. Για να απολαύσετε τα πέτρινα σπίτια με τις αυλές, καλύτερα να αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και να κάνετε τη βόλτα σας με τα πόδια. Ο οικισμός έχει κριθεί παραδοσιακός διατηρητέος και είναι δημοφιλής στους ντόπιους που δίνουν ραντεβού τα Σαββατοκύριακα στην τοπική ταβέρνα.
  • Δεν πρέπει φυσικά να παραλείψετε μία βόλτα και στην Άνω Σουβάλα. Πρόκειται για έναν αραιοκατοικημένο οικισμό με εξοχικές κατοικίες μέσα στα πεύκα, όπου φτάνετε ακολουθώντας τη δασική διαδρομή από το Κάτω Πολύδροσο. Θα απολαύσετε την απόλυτη ηρεμία, τους χαλαρούς περιπάτους στα χωμάτινα μονοπάτια, το οικογενειακό κλίμα στα δύο ταβερνάκια και θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα, χωρίς φωνές και κορναρίσματα.
  • Για όσους προτιμούν το περπάτημα ή την ποδηλασία, υπάρχει μία χαλαρή διαδρομή 2-3 ωρών μέσα στον Εθνικό Δρυμό, που ακολουθεί σηματοδοτημένο κομμάτι του Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την εκκλησία της Παλαιοπαναγιάς (όπου υπάρχει χώρος με τραπέζια για πικνίκ) και να κατευθυνθείτε προς Αγόριανη. Στις αρχές της διαδρομής θα κάνετε μία παράκαμψη, για να δείτε το Κορύκειον Άντρον, μια εντυπωσιακή σπηλιά όπου, σύμφωνα με το μύθο, συναντιόντουσαν ο Απόλλωνας με τις Νύμφες του βουνού. Σε όλη σχεδόν την πορεία ως την Αγόριανη θα έχετε μαζί σας το πυκνό ελατόδασος, που διακόπτεται μόνο για λίγο και ξαναρχίζει, καθώς πλησιάζετε στον προορισμό σας.
  • Όσον αφορά το χιονοδρομικό, φέτος έχουν γίνει αλλαγές στις πίστες, ενώ έχει γίνει και μία ακόμα ειδικά για τους snow boarders, μήκους 110 μέτρων. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί δύο νέοι χώροι στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 500 θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: