2.1.08

Λαπωνία.

Η Λαπωνία σαν πραγματική «βασίλισσα του χιονιού» αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το μεγαλείο του τόπου, της ιστορίας και των ανθρώπων της, ειδικά το χειμώνα που το απόλυτο λευκό του πάγου φωτίζει ο Ηλιος του Μεσονυχτίου. Οι νύχτες είναι μακριές, οι ώρες του ήλιου λίγες, αλλά η διαφορετικότητα του τοπίου είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση. Μια εμπειρία μοναδική, είναι το ταξίδι στα σύνορα με το πουθενά, στη χώρα του Ήλιου του Μεσονυκτίου, των Εσκιμώων Sami, του Βόρειου Σέλλας και του Άη Βασίλη. Ο λόγος για τη Λαπωνία που είναι χώρος συνάντησης ποικίλων φυσικών φαινομένων και πολιτισμών. Εκεί υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για ήρεμες διακοπές, χρόνος για σας και την οικογένειά σας.



Στην περιοχή, κυρίως επάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, υπάρχουν λίγο περισσότεροι τάρανδοι παρά άνθρωποι, δηλαδή περίπου 220.000. Μεγάλη η προσφορά του μεγαλόσωμου τετράποδου: Μεταφορικό μέσο, γάλα, κρέας, δέρμα, ενώ τα κέρατά του χρησιμεύουν στην κατασκευή εργαλείων και όπλων. Ζουν σε καθεστώς ημι-ελευθερίας και φορούν ένα φωσφοριζέ κολιέ ώστε να διακρίνονται τη νύχτα από τους οδηγούς. Όλοι οι τάρανδοι είναι μαρκαρισμένοι στα αυτιά για να τους αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης τους.

Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μέση θερμοκρασία στο πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11 σε -30°C. Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, και στη βορειότερη Λαπωνία για τουλάχιστον 7 με 8 μήνες. Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι + 12-16°C. Ο ήλιος εμφανίζεται λίγο το χειμώνα. Στον Αρκτικό Κύκλο δεν ανατέλλει καθόλου στις 21 Δεκεμβρίου, την περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Όσο πιο βόρεια κινείται κανείς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, τόσο περισσότερο ανήλια χειμερινή περίοδο συναντά. Στο βορειότερο μέρος της Λαπωνίας, ο ήλιος παραμένει κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για δύο ολόκληρους μήνες. Το καλοκαίρι, αντίθετα, δε δύει καθόλου για εξίσου μεγάλο διάστημα.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, για ατέλειωτες εκτάσεις με απάτητο χιόνι και για ηρεμία που σε γαληνεύει.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αλκοόλ από τους οδηγούς και γενικά τα οινοπνευματώδη είναι ακριβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: