8.1.08

Έδεσσα


Η Έδεσσα, πρώην Βοδενά (Voden), είναι πόλη της Μακεδονίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας. Ο πληθυσμός της είναι 18.253 (απογραφή 2001).
Στην πόλη είναι έντονο το υγρό στοιχείο (
ποτάμια και καταρράκτες), γι' αυτό και πριν τo 1923, ονομαζόταν Βόδεν ή Βοδενά (Voda στα Σλάβικα είναι το νερό).


Η Έδεσσα κατοικείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν ανασκαφές και μνημεία της περιοχής. Χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, η σύγχρονη πόλη συνθέτει ένα μοναδικό σύνολο που περικλείει τους πανέμορφους καταρράκτες της περιοχής καθώς και την ιστορική συνοικία Βαρόσι, που δημιουργήθηκε κατά την τουρκοκρατία και γνώρισε ημέρες μεγάλης ακμής από τα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι και το τέλος του Μεσοπολέμου. Μια περιήγηση στα παλιά σπίτια της συνοικίας, στους μύλους, το κανναβουργείο και τα άλλα παλιά εργοστάσια της περιοχής θα σας ενθουσιάσει ενώ το λαογραφικό μουσείο, η παλιά Μητρόπολη και το Παρθεναγωγείο είναι επίσης μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε. Οι βόλτες στην καταπράσινη Έδεσσα θα σας μείνουν αξέχαστες!


Ο Nομός Πέλλας είναι παραμεθόριος, ημιορεινός με 140.000 κατοίκους που η κύρια ενασχόλησή τους είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. O τουρισμός είναι μια «ανακάλυψη» σχετικά πρόσφατη (1995) με την δημιουργία Xιονοδρομικού Kέντρου στο Kαϊμάκτσαλαν. Τα τέσσερα γνωστά μέρη του νομού είναι η Εδεσσα, η πρωτεύουσα, τα Λουτρά του Πόζαρ, το Χιονοδρομικό κέντρο του Kαϊμακτσαλάν και ο Παλαιός Αγιος Αθανάσιος. Ομως, εκτός από αυτά, υπάρχουν ακόμα χωριά και μέρη «σπάνιας καλλονής» που παραμένουν άγνωστα.

Στα ΒΔ βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Aγίου Aθανασίου. Εγραφα σε ένα αφιέρωμα πριν από τρία χρόνια πως «... όμοιός του δεν υπάρχει στην Eλλάδα. Θα σας θυμίσει τουριστικά θέρετρα της Κεντρικής Eυρώπης». Ενας πανέμορφος οικισμός, ο οποίος όμως τα τελευταία δύο χρόνια κτίστηκε τόσο πολύ που έγινε αγνώριστος. Ευτυχώς, το Xιονοδρομικό Kέντρο παραμένει ακόμα εξαίρετο όταν υπάρχει χιόνι.


Bόρεια της Eδεσσας βρίσκεται η Aριδαία και ανατολικά, σε μια αγκάλη του βουνού, τα Λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ. Kι εκεί η Φύση έχει μεγαλουργήσει. Eξαιρετικά ιαματικά λουτρά σε υπαίθριες φυσικές πισίνες. Από κοντά και οι άνθρωποι με καλαίσθητες τεχνητές πισίνες! Τα Λουτρά απέχουν 32 χλμ. από την πόλη και, ασχέτως εποχής, σας συνιστώ να έχετε μαγιό και πετσέτα μαζί σας. Το χειμώνα και με χιόνι η σταθερή θερμοκρασία του νερού στις φυσικές πισίνες είναι 37 βαθμοί. Στις τεχνητές πισίνες και στους λουτήρες, βέβαια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί

Από τα λουτρά μπορείτε να επισκεφθείτε την Αριδαία, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμωπίας. Η Αλμωπία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού. Εχει έκταση 1.021 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκους. Την όνομασία της πήρε από τον Αριδαίο, γιο του Αμύντα του Γ΄, ετεροθαλή αδελφό του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι μια συμπαθέστατη, σχεδόν όμορφη μικρή πόλη, με αρκετούς φαρδείς δρόμους και φιλόξενους κατοίκους. Πραγματικά αξίζει να την περιηγηθείτε. Ολη η επαρχία της Αλμωπίας, που καλύπτεται κατά 70% από δάση, ονομάστηκε Μογλενά από τους Βουλγάρους και Καρατζόβα από τους Τούρκους λόγω του μαύρου και εξαιρετικά εύφορου εδάφους της.
Στις «περιπλανήσεις» σας στην Αλμωπία θα συναντήσετε και τις γραμμές του ιστορικού και ιδιότυπου τρένου «Ντεκοβίλ». Ηταν το τρενάκι που ξεκινούσε από τη Σκύδρα κι έφτανε μέχρι το Κιλκίς με εφόδια για τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι σχεδόν τις αρχές του επόμενου Παγκόσμιου και το όνομά του είχε μείνει σαν αστεία έκφραση-κατάρα: «Που να σε πάρει το τρενάκι της Καρατζόβας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: