28.9.08

Διαδρομές Β' Μέρος

( ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ )

5- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΡΑΧΗ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ-ΛΙΑΝΟΞΙΑ-ΚΑΤ. ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑΣ
Αφετηρία 280μ. – Τέρμα 1.950μ.
Το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου για να ανεβούν στο βουνό. Πορεία (1 έως 2 ώρες) που κινείται σε ράχη προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς. Από εκεί το μονοπάτι ανηφορίζει προς τη Λιανοξιά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα (άλλες 3 ώρες περίπου)

6- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΟΛΙΑΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ
Αφετηρία 280μ. – Τέρμα 1.000μ.
Το μονοπάτι που οδηγεί προς την Κορομηλιά μέσα από την όμορφη ρεματιά του Ορλιά (σε 1 με 2 ώρες). Σε αρκετά σημεία μπορούμε να αφήσουμε τη διαδρομή και να προσεγγίσουμε εντυπωσιακούς καταρράκτες.

7- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΜΑΣΤΟΡΟΥΛΙ-ΔΙΑΣΕΛΟ ΕΛΑΤΟΣ-ΚΛΕΦΤΟΒΡΥΣΗ
Αφετηρία 350μ. – Τέρμα 1.380μ.
Το μονοπάτι που οδηγεί (σε 1 με 2 ώρες) μέχρι τη Πηγή του Μαστορούλι. Στην συνέχεια (σε 2 με 3 ώρες) ανεβαίνει στο διάσελο Έλατος στα 1.550μ. για να κατηφορίσει προς τα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και την ονομαστή Κλεφτόβρυση. Στο κομμάτι της διαδρομής πριν το Μαστορούλι υπάρχει και παραλλαγή που αποφεύγει την πορεία στον δρόμο.

8- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ-ΚΟΠΑΝΟΥΛΑ-ΔΙΑΣΕΛΟ ΕΛΑΤΟΣ-ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ
Αφετηρία 350μ. – Τέρμα 1.980μ.
Το μονοπάτι που οδηγεί δίπλα και πάνω από τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης προς την Κοπανούλα, τα Ρομπολάκια και το διάσελο του Έλατου (σε 4 ώρες)। Στην συνέχεια κατευθύνεται προς την Παλιοκοπρισιά, γυρίζει προς την Αλαταριά και καταλήγει τελικά στην Πετρόστρουγκα (σε άλλες 2 ώρες περίπου).

Χρήσιμοι αριθμοί !
μόνο για κάποιο σοβαρό πρόβλημα καλέστε
199 πυροσβεστική 112 τηλέφωνο sos ή
στην 146500 συχν. VHF

------------------------------------


" Και άλλες διαδρομές "

Πεζοπορικές
Εκτός από τις διαδρομές του δικτύου υπάρχουν στην περιοχή και άλλα μονοπάτια που μπορεί κανείς να ακολουθήσει αν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση. Τα μονοπάτια αυτά έχουν μια υποτυπώδη σήμανση και σε αρκετά σημεία είναι δύσβατα και για αυτό απαιτούν την ανάλογη εμπειρία. Εξαίρεση αποτελεί η διαδρομή προς το Μεσονήσι και προς την κόψη του Προφήτη Ηλία η οποία μέχρι τη θέση «Διδηνίκαινα», στα 1.400 μέτρα, έχει συντηρηθεί και σημαδευτεί με κίτρινο τρίγωνο (δες και χάρτη του δικτύου).

Ποδηλατικές
Όλοι οι δασικοί δρόμοι της περιοχής προσφέρονται για ποδήλατο ενώ μια καλύτερη οργάνωση έχουν στα Κρεβάτια με την τοποθέτηση κάποιων πινακίδων. Οι πινακίδες βοηθούν στη κίνηση αλλά δείχνουν και τον τρόπο για να ανακαλύψει κανείς και την περιοχή του Ξερολακίου, μια ιδανική περιοχή για ποδήλατο κάτω από τις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου.

Αναρριχητικές
Αρκετές διαδρομές εκπαιδευτικού και σπορ χαρακτήρα θα βρεις στα Κρεβάτια ενώ στην κόψη του Προφήτη Ηλία και στα Κόκκαλα έχουν τις μεγάλες βουνίσιες διαδρομές του Σάκη Σπανούδη και του Τάκη Μπουντόλα. Το δίκτυο βοηθά ήδη για την επανάληψη τους καθώς και για την δημιουργία νέων διαδρομών στα βράχια και τις ορθοπλαγιές της άγριας και δύσκολης βόρειας πλευράς του βουνού.

Κατάβασης φαραγγιών
Η περιοχή έχει τέσσερα ρέματα με νερό όλο το χρόνο. Το ρέμα του Ορλιά, το ρέμα του Αραπλάκου, το ρέμα της Αγίας Κόρης και το ρέμα του Παπά δημιουργούν όμορφα φαράγγια και είναι όλα ασφαλισμένα για την κατάβαση τους. Απαιτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, γνώση αλλά και σεβασμό προς την όμορφη φύση τους καθώς αποτελούν μαζί με τις άγριες ορθοπλαγιές το τελευταίο καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής.



2 σχόλια:

faraona είπε...

Πωπω ! εδω ειναι η χαρα των ορειβατων και των περιπατητων...μπραβο πληροφορειες!!!


τα φιλια μου

Νατασα είπε...

καλημέρα κι από εμένα και καλό
Σαβ/Κυρ