10.9.08

Λεωνίδιο

πηγή :

Στην ανατολική πλευρά του Πάρνωνα, 4χλμ। από την ακτή κάτω απ` τα θεόρατα βράχια, βρίσκουμε τον ``κήπο του Διόνυσου``. Εδώ που ποτέ Τούρκος δεν πάτησε, ούτε Γερμανός, στο ``σίγουρο τόπο``. Το Λεωνίδιο με τα βουνά, την θάλασσα και τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ένας τόπος με τόσες αντιθέσεις μα και τόση αρμονία. Εδώ ζουν οι Τσάκωνες που μιλούν ακόμα την Αρχαία Δωρική. Οι μόνοι απόγονοι των Αρχαίων Σπαρτιατών. Κατά διαβολική σύμπτωση απέχει 88χλμ από το Ναύπλιο, το Αργός, την Τρίπολη και την Σπάρτη. Είναι ένας τόπος που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Εδώ που νομίζεις ότι ο χρόνος δεν έχει αγγίξει τίποτα॥Η διαμονή στο Λεωνίδιο μόνο «Κα» δεν είναι। Ζόρικη υπόθεση όσο και η αναρρίχηση στα γύρω βράχια. Αν οι ρίζες σου δε φτάνουν τόσο βαθιά στην ευλογημένη του γη όσο της τσακώνικης μελιτζάνας -δεν θα τη γευτείς φρέσκια, βγαίνει τον Αύγουστο- σημείωσε τα παρακάτω τηλέφωνα: «Διόνυσος»: τηλ. 27570 22379«Κοσταρίνι»: τηλ. 27570 22273«Τα Καμάρια»: τηλ. 27570 22757«Ακρογιάλι» (στα Πούλιθρα): τηλ. 27570 51262«Μανωλέας»: τηλ. 27570 61092

Με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο και με λαμπρότητα γιορτάζεται στο Λεωνίδιο η Μεγάλη εβδομάδα και η Ανάσταση. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" δεκάδες αναμμένα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Είναι μοναδική η αίσθηση που νιώθει κανείς αντικρίζοντας τις γλώσσες φωτιάς από τα αναμμένα κουρελάκια να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα. Κάθε μια από τις ενορίες του Λεωνιδίου προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία της και με πλήθος βεγγαλικών, βαρελότων και άλλων πυροτεχνημάτων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όποιες καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης όλα γίνονται γαλήνια για να συμβάλλουν στο έθιμο του αερόστατου. Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος Λεωνιδίου φροντίζει για το ψήσιμο των αρνιών που γίνεται στον κήπο του Δημαρχείου προσφέροντας μεζέδες, αυγά και καλό κρασί σε όλους εκείνους που θα περάσουν από εκεί. Φυσικά δε λείπουν τα λαϊκά όργανα από ντόπιους οργανοπαίχτες και ο παραδοσιακός Τσακώνικος χορός. Το απόγευμα της Κυριακής, στην Αγάπη, διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην Τσακώνικη διάλεκτο, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

«Καρναβάλι στην Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο» είχε πει ο μεγάλος μας χρονογράφος Δημήτρης Ψαθάς.

πηγή :

10 σχόλια:

Νατασα είπε...

leonidiog ,
Χαίρομαι που γνώρισα τον τόπο σας, έστω κι έτσι, προς το παρών

αντωνης είπε...

Πολυ ομορφος τοπος, φετος ειχαμε την τυχη να περασουμε τις διακοπες μας εκει.

Ο,τι και να πω θα ειναι λιγο. Θα αρκεστω σε αυτο. Για μενα ειναι ο πιο ομορφος τοπος για καλοκαιρινες διακοπες (και αναφερομαι σε στεριανο μερος) στην αποσταση που εχει απο την Αττικη.

Ανώνυμος είπε...

να μην ξεχάσω να βάλω στον χάρτι ένα κυκλάκι στο Λεωνίδιο. ευχαριστώ για την γνωριμία με άλλον ένα ενδιαφέροντα τόπο της Ελλάδας

faraona είπε...

Nατασα μου καλα πετυχες διανα δηλαδη.Ειναι μια περιοχη που πραγματικα λατρευω.
Ετυχε να παω πολλες φορες καποτε και τον ξερω καλα ολο αυτο τον τοπο.
Και για το Πασχα εκει εχεις απολυτο δικιο.

καλημερες και φιλια

Νατασα είπε...

αντωνης ,
επ! Χαθήκαμε βρε Αντώνη
πέρασες όμορφα από ότι κατάλαβα το καλοκαίρι
χαίρομαι

_
evlahos ,
ναι και εγώ άρχισα από τώρα να το σκέπτομαι για το Πάσχα
άντε , να βρεθούμε εκεί να σε βγάλω και καμιά φωτογραφία
χα χα χα

_
faraona ,
α, ωραία για παρά πάνω πληροφορίες σε σένα δλδ.
Καλησπέρα και φιλιά κι από εμένα

Δήμητρα είπε...

Kαλημέρα.
Φέτος πρώτη φορά κατέβηκα στο Τυρό.Πραγματικά όμορφα μέρη...
Ωραίο μπλογκ Νατάσα,καλώς σε βρήκα :)

Νατασα είπε...

Δήμητρα ,
Και εγώ χαίρομαι που είσαι εδώ

Όμορφα ταξίδια να’ χουμε :)

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ. Το Λεωνίδιο σας περιμένει! Μπορείτε να δείτε και το motoleonidio.blogspot.com

Νατασα είπε...

Αχ! όχι στον πληθυντικό
Μια παρέα είμαστε εδώ ,
Θα σε δω στο motoleonidio

Γεια από εδώ

admin είπε...

Χαίρομαι που σας αρέσει ο τόπος μας.
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για το Λεωνίδιο (φωτογραφίες,βίντεο κλπ),ρίξτε και μια ματιά στο blog μου.
http://leonidion.blogspot.com
Ελπίζω να σας δούμε κάποια στιγμή καιαπό κοντά.