16.3.08

Λίμνη Ζηρού

Η Λίμνη Ζηρού βρίσκεται 2 χλμ δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας - Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας. Διοικητικά και γεωγραφικά ανήκει σε τρεις δήμους: Φιλιππιάδας (N. Πρέβεζας), Θεσπρωτικού (Ν. Πρέβεζας) και Ξηροβουνίου (Ν. Αρτας). Το όνομά της λίμνης «Ζηρός» έχει Σλαβική προέλευση (Ozero = λίμνη στα Ρωσικά, Σέρβικα κλπ), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από Σλαβικά φύλα. Πρόκειται για σημαντικό αξιοθέατο που είναι σχετικά άγνωστο γιατί δεν υπάρχει στους τουριστικούς χάρτες με κλίμακα κάτω του 1:300.000.

Γενικό Λύκειο Κομποτίου Άρτας
Τίτλος Προγράμματος:"Λίμνη Ζηρού "

Η λίμνη Ζηρού περιβάλλεται από ψηλούς λόφους με απότομες πλαγιές, και θεωρείται ένα τεκτονικό βύθισμα, το οποίο δημιουργήθηκε, πιθανόν, από μεταπτώσεις της βορεινής πλευράς, η οποία είναι ασβεστολιθική. Τα καρστικά ασβεστολιθικά πετρώματα, που καλύπτουν το υπόβαθρο της λίμνης και τις παρυφές, παρουσιάζουν πολλές και μεγάλες διακλάσεις. Δε γίνεται, όμως, διαφυγή υδατίνων μαζών, κάτι το οποίο φαίνεται, εξάλλου, με τη μικρή διακύμανση της στάθμης. Αντίθετα καρστικά νερά εισρέουν στη λίμνη μέσα από τους ασβεστόλιθους. Εμφανείς εκδηλώσεις καρστικών πηγών δε διαπιστώθηκαν, εκτός από μία, η οποία υπάρχει 1,5 μέτρα πάνω από τη στάθμη της λίμνης.
Το φυσικό περιβάλλον στη λίμνη Ζηρού παρουσιάζεται ιδιαίτερα αξιόλογο τόσο από οικολογική άποψη όσο και από την άποψη του τοπίου και της αισθητικής. Θα πρέπει να τονιστεί το μεγάλο ενδιαφέρον του χώρου από υδρολογική άποψη, όπως και από την άποψη κοινωνικοοικονομικής του αξιοποίησης μέσα από ήπιες οικοτουριστικές και αγροτουριστικές χρήσεις.
-
περισσότερα
http://kpe-kastor.kas.sch.gr/limnology/schools/enlykombotiou07.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: