21.12.07

Ο Χειμώνας πάει στα βουνά

Ταξίδι στο (χιονισμένο) κέντρο της Ευρώπης
Ο χειμώνας ταιριάζει περισσότερο στην Κεντρική Ευρώπη και η τεράστια λευκή καρδιά του μοιάζει να χτυπά στις Αλπεις. Πολλές χώρες μοιράζονται αυτή την καρδιά και «δονούνται» στον ρυθμό της: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Αυστρία. Σε αυτές τις χώρες βρίσκονται και τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων. Τα δέκα από αυτά έχουν ιδιαίτερους λόγους για να τα προτιμήσει ο ταξιδιώτης

Kitzbuhel, Αυστρία



Εδώ η βραδινή έξοδος είναι στην ίδια μοίρα με την έξοδο στις χιονισμένες πίστες και αν το επίσημο ένδυμα δεν διαδεχθεί τη φόρμα του σκι, τότε η Kitzbuhel εμπειρία δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Το σκηνικό είναι τυρολέζικα παραμυθένιο: γραφική πόλη με πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια που «ζεσταίνουν» την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα. Τις δυνατές εμπειρίες στις πίστες διαδέχονται οι πολλές δυνατότητες διασκέδασης: κοντσέρτα και εκθέσεις, επίσκεψη στο καζίνο ή ταξίδι με γόνδολα ως το Hahnen-Kammbahn και ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών.




Paradiski, Γαλλία


Και από την παράδοση στη νεωτερικότητα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πάρκο σκι στην Ευρώπη με περισσότερες από 200 πίστες. Η γοητεία του πηγάζει από το καινούργιο, και φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με το στυλ της Courchevel και των άλλων γαλλικών χειμερινών θερέτρων. Ωστόσο η αναζήτηση του καινούργιου είναι για κάποιους ταξιδιώτες μέρος της γοητείας των διακοπών.


Zel Am See, Αυστρία


Πώς μπορεί να είναι ένα τυρολέζικο όνειρο χειμωνιάτικης ημέρας και νύχτας; Ας πούμε ότι δύο ερωτευμένοι ταξιδιώτες ζουν σε ζεστά, ξύλινα σπιτάκια σκεπασμένα με χιόνι, δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους σε μερικές «κόκκινες» πίστες, περπατούν σε γραφικούς πεζόδρομους σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό, δίπλα σε μια παγωμένη λίμνη, τρώνε στρούντελ πέστροφας ή μοσχάρι με γκρέιπφρουτ στο εστιατόριο Karl-Rudolf Obauer, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin. Το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε αυτό το χειμωνιάτικο θέρετρο, αφού μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του σχεδόν κάθε βαλάντιο.


Avoriaz, Γαλλία
Ενα πάρτι στο χιόνι για νέους, ένα ρομαντικό σκηνικό. Τα ανοιχτά πάρτι στο χιόνι δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα. Γι' αυτό ο τόπος μοιάζει να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, να μην ηρεμεί ποτέ. Ολα κινούνται, οι άνθρωποι, τα αυτοκινητάκια με ερπύστριες, τα έλκηθρα που τα σέρνουν άλογα ή χάσκι. Εκτός από το σκι στην περίφημη πίστα Wall μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης βόλτες με αερόστατο, καταδύσεις σε παγωμένες λίμνες ή απλώς βόλτες με χιονοποδήλατο.

Val d'Isère, Γαλλία _ Saint Moritz, Ελβετία _ Val di Fiemme - Ιταλία _ Gstaad, Ελβετία _
Zermatt, Ελβετία _ Chamonix, Γαλλία _


Η παράδοση είναι σπουδαίο πράγμα. Και όταν εδώ ήδη από το 1864 η ανάγκη να μετακινηθεί κανείς πάνω στο χιόνι έγινε σπορ, τότε το Saint Moritz διεκδικεί δικαίως την πατρότητα της ιδέας των χειμερινών διακοπών και της φιλοσοφίας τους.

1 σχόλιο:

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Natasa σε ευχαριστώ για το πέρασμά σου από το μπλογκ μου! Ποιητικό το σχόλιο σου, ίχνος που κρατώ. Νά σαι καλά!