19.12.07

Πορτογαλία






Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 1986
Πολιτικό σύστημα: Δημοκρατία
Πρωτεύουσα: Λισαβόνα
Έκταση: 92.072 χλμ²
Πληθυσμός: 10,4 εκατομμύρια
Νόμισμα: ευρώ
Aκούστε την επίσημη γλώσσα της ΕΕ:
Πορτογαλικά








Η Πορτογαλία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία στη ναυτιλία και τις εξερευνήσεις. Βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο προς τη μεριά του Ατλαντικού. Το ιστορικό παρελθόν της Πορτογαλίας έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτιστικό χαρακτήρα της χώρας: Οι επιρροές των Μαυριτανών και της Ανατολής είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική και, γενικότερα, στα έργα τέχνης.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3.000 ετών, η Πορτογαλία γνώρισε μια συνεχή εναλλαγή διαφόρων πολιτισμών. Ο φοινικικός, ο ελληνικός, ο κελτικός, ο καρχηδονικός, ο ρωμαϊκός και ο αραβικός πολιτισμός άφησαν τη σφραγίδα τους. Τον 15ο αιώνα, γενναίοι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι εξερευνητές με αρχηγό τον Βάσκο ντα Γκάμα ανακάλυψαν νέα εδάφη που οδήγησαν στη δημιουργία μιας τεράστιας υπερπόντιας αυτοκρατορίας. Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία για πέντε έτη, έχει περιορισμένες εξουσίες. Το Κοινοβούλιο αποτελείται από 230 μέλη που ασκούν τα καθήκοντά τους για τέσσερα έτη.

Το πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1290, είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Μεταξύ των γνωστότερων Πορτογάλων ποιητών συγκαταλέγονται ο Luís de Camões και ο Fernando Pessoa.


Κατά τη διάρκεια του θέρους και, συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε τρεις αγίους γνωστούς ως Santos Populares (Άγιοι του λαού). Στις εκδηλώσεις αυτές κυριαρχούν οι παραδοσιακοί λαϊκοί χοροί και η παραδοσιακή μουσική, κυρίως το μελαγχολικό φάντο.
Κάθε περιοχή της Πορτογαλίας έχει τα δικά της παραδοσιακά φαγητά φτιαγμένα με διάφορα είδη κρεάτων και θαλασσινών, όπως , για παράδειγμα, οι εκατοντάδες τρόποι μαγειρέματος του μπακαλιάρου που είναι το εθνικό φαγητό

Δεν υπάρχουν σχόλια: