3.3.09

Ουρουγουάη - Uruguay


Τρανκίλο (χαλαρά). Η πρώτη λέξη που ακούς μπαίνοντας στην Ουρουγουάη.
Μια χώρα σφηνωμένη ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Επίπεδη, καταπράσινη, με άφθονα νερά και αμέτρητα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στη φύση.
Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Μοντεβιδέο. Στο Μοντεβιδέο είναι σαν να περιφέρεσαι σε μια ευρωπαϊκή πόλη με επιρροές στην αρχιτεκτονική της τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Γερμανία, ακόμη και από τη Ρωσία. Επιβλητικά μεγαλοπρεπή νεοκλασικά κτίρια που μαρτυρούν ότι μόλις πριν από περίπου μισό αιώνα αυτός ο τόπος γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση.
Είναι η δεύτερη μικρότερη ανεξάρτητη χώρα στη Νότια Αμερική, μεγαλύτερη μόνο από το Σουρινάμ (είναι επίσης μεγαλύτερη από τη Γαλλικη Γουιάνα, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη), και μία από τις πλέον σταθερές πολιτικά και οικονομικά. Έχει έκταση 176.220 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 3.477.778 κατοίκους (εκτ. Ιουλ. 2008).
Δεν υπάρχει κυκλοφοριακό. Μεγάλοι δρόμοι, λίγα αυτοκίνητα. Τα περισσότερα έχουν τα χρονάκια τους. Ολοι κυκλοφορούν με ένα θερμός και το "μάτε" τους ανά χείρας. Ζεστό ρόφημα από ειδικά βότανα, σαν πράσινο τσάι, που σερβίρεται σε ξύλινη κούπα με ειδικό μεταλλικό καλαμάκι-φίλτρο
Οι άνθρωποι δεν βιάζονται. Τους αρέσει η κουβέντα. Φαίνονται φιλικοί. Ακόμη και στα φάστ φουντ κάνεις τουλάχιστον δέκα λεπτά να εξυπηρετηθείς ασχέτως κι αν είσαι ο μόνος πελάτης. Με 190 πέσος τρως σε ένα καλό εστιατόριο μαζί με το κρασί σου, δηλαδή περίπου έξη ευρώ (ένα ευρώ είναι περίπου 30 πέσος). Η μπύρα, η οποία σερβίρεται σε μπουκάλια του ενός λίτρου κοστίζει περίπου 1 ευρώ και στα μπαρ 1,5 ευρώ.
Τα ευρωπαϊκά τσιγάρα κοστίζουν 35 πέσος, δηλαδή ένα ευρώ και 5 λεπτά. Τα εγχώρια είναι πολύ φθηνότερα.
Η απαγόρευση τους καπνίσματος ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες του σημερινού προέδρου της χώρας, ο οποίος είναι ογκολόγος. Οι γονείς του πέθαναν από καρκίνο και έτσι αποφάσισε να σώσει τους πολίτες του με το νέο του προεδρικό διάταγμα. Πολλοί Ουρουγουανοί λένε χαριτολογώντας ότι "ευτυχώς ο πρόεδρος δεν είναι γυναικολόγος για να τους κόψει τις ...γυναίκες".
Το κρέας τους φημίζεται για την πολύ καλή ποιότητά του. Τα εκατομμύρια ζώα βόσκουν ελεύθερα στις απέραντες καταπράσινες πεδιάδες, χωρίς επικίνδυνες ζωοτροφές και χημικά. Λένε ότι εάν επισκεφθείς την Ουρουγουάη, πρέπει να δεις την Colonia. Χτισμένη σε μια χερσόνησο του Rio de la Plata του μεγαλύτερου σε πλάτος ποταμού στον κόσμο. Φτάνει και τα 200 χιλιόμετρα σε πλάτος.
Εκτός από το Μοντεβιδέο και την Κολόνια ένας τρίτος προτεινόμενος τουριστικός προορισμός είναι το Punta del Este. Η ανατολικότερη πόλη της χώρας, στο σημείο όπου συναντάται ο Rio de la Plata με τον Ατλαντικό. Κατοικείται από πλούσιους. Απίστευτες βίλες, 25όροφες πολυκατοικίες, χλιδή ακόμη και στα πεζοδρόμια. Οι τιμές στα φαγητά είναι διπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Ελληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά.
Σε αυτή τη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι ελληνολάτρες.
Ακόμη και η σημαία είναι σχεδόν ίδια με την ελληνική. Αν δεν κυματίζουν τις μπερδεύεις. Απλά αντί για σταυρό, έχει έναν κίτρινο χαρούμενο ήλιο.

Πηγή www.forthnet.gr

Διαβάστε επίσης :
Μια ελληνική ιστορία από την Ουρουγουάη

4 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Πριν την δικτατορία, την Uruguay νομίζω ότι την αποκαλούσαν η Ελβετία της Λατινικής Αμερικής.

Νατασα είπε...

Ναι όντως, έτσι είναι

Τώρα από ότι μαθαίνω από έναν φίλο από εκεί, έχουν ξηρασία και μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφία. Την οικονομική κρίση ακόμα δεν την κατάλαβαν γιατί εκεί την ζούσαν από πριν

Καλησπέρα

phlou...flis είπε...

Φιλέλληνες και ελληλολάτρες ελέω ποιού; Εντύπωση μου κάνει

Νατασα είπε...

http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=167238

Μπες εδώ και διάβασε και θα καταλάβεις