28.9.08

Διαδρομές Β' Μέρος

( ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ )

5- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΡΑΧΗ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ-ΛΙΑΝΟΞΙΑ-ΚΑΤ. ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑΣ
Αφετηρία 280μ. – Τέρμα 1.950μ.
Το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου για να ανεβούν στο βουνό. Πορεία (1 έως 2 ώρες) που κινείται σε ράχη προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς. Από εκεί το μονοπάτι ανηφορίζει προς τη Λιανοξιά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα (άλλες 3 ώρες περίπου)

6- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΟΛΙΑΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ
Αφετηρία 280μ. – Τέρμα 1.000μ.
Το μονοπάτι που οδηγεί προς την Κορομηλιά μέσα από την όμορφη ρεματιά του Ορλιά (σε 1 με 2 ώρες). Σε αρκετά σημεία μπορούμε να αφήσουμε τη διαδρομή και να προσεγγίσουμε εντυπωσιακούς καταρράκτες.

7- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΜΑΣΤΟΡΟΥΛΙ-ΔΙΑΣΕΛΟ ΕΛΑΤΟΣ-ΚΛΕΦΤΟΒΡΥΣΗ
Αφετηρία 350μ. – Τέρμα 1.380μ.
Το μονοπάτι που οδηγεί (σε 1 με 2 ώρες) μέχρι τη Πηγή του Μαστορούλι. Στην συνέχεια (σε 2 με 3 ώρες) ανεβαίνει στο διάσελο Έλατος στα 1.550μ. για να κατηφορίσει προς τα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και την ονομαστή Κλεφτόβρυση. Στο κομμάτι της διαδρομής πριν το Μαστορούλι υπάρχει και παραλλαγή που αποφεύγει την πορεία στον δρόμο.

8- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ-ΚΟΠΑΝΟΥΛΑ-ΔΙΑΣΕΛΟ ΕΛΑΤΟΣ-ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ
Αφετηρία 350μ. – Τέρμα 1.980μ.
Το μονοπάτι που οδηγεί δίπλα και πάνω από τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης προς την Κοπανούλα, τα Ρομπολάκια και το διάσελο του Έλατου (σε 4 ώρες)। Στην συνέχεια κατευθύνεται προς την Παλιοκοπρισιά, γυρίζει προς την Αλαταριά και καταλήγει τελικά στην Πετρόστρουγκα (σε άλλες 2 ώρες περίπου).

Χρήσιμοι αριθμοί !
μόνο για κάποιο σοβαρό πρόβλημα καλέστε
199 πυροσβεστική 112 τηλέφωνο sos ή
στην 146500 συχν. VHF

------------------------------------


" Και άλλες διαδρομές "

Πεζοπορικές
Εκτός από τις διαδρομές του δικτύου υπάρχουν στην περιοχή και άλλα μονοπάτια που μπορεί κανείς να ακολουθήσει αν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση. Τα μονοπάτια αυτά έχουν μια υποτυπώδη σήμανση και σε αρκετά σημεία είναι δύσβατα και για αυτό απαιτούν την ανάλογη εμπειρία. Εξαίρεση αποτελεί η διαδρομή προς το Μεσονήσι και προς την κόψη του Προφήτη Ηλία η οποία μέχρι τη θέση «Διδηνίκαινα», στα 1.400 μέτρα, έχει συντηρηθεί και σημαδευτεί με κίτρινο τρίγωνο (δες και χάρτη του δικτύου).

Ποδηλατικές
Όλοι οι δασικοί δρόμοι της περιοχής προσφέρονται για ποδήλατο ενώ μια καλύτερη οργάνωση έχουν στα Κρεβάτια με την τοποθέτηση κάποιων πινακίδων. Οι πινακίδες βοηθούν στη κίνηση αλλά δείχνουν και τον τρόπο για να ανακαλύψει κανείς και την περιοχή του Ξερολακίου, μια ιδανική περιοχή για ποδήλατο κάτω από τις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου.

Αναρριχητικές
Αρκετές διαδρομές εκπαιδευτικού και σπορ χαρακτήρα θα βρεις στα Κρεβάτια ενώ στην κόψη του Προφήτη Ηλία και στα Κόκκαλα έχουν τις μεγάλες βουνίσιες διαδρομές του Σάκη Σπανούδη και του Τάκη Μπουντόλα. Το δίκτυο βοηθά ήδη για την επανάληψη τους καθώς και για την δημιουργία νέων διαδρομών στα βράχια και τις ορθοπλαγιές της άγριας και δύσκολης βόρειας πλευράς του βουνού.

Κατάβασης φαραγγιών
Η περιοχή έχει τέσσερα ρέματα με νερό όλο το χρόνο. Το ρέμα του Ορλιά, το ρέμα του Αραπλάκου, το ρέμα της Αγίας Κόρης και το ρέμα του Παπά δημιουργούν όμορφα φαράγγια και είναι όλα ασφαλισμένα για την κατάβαση τους. Απαιτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, γνώση αλλά και σεβασμό προς την όμορφη φύση τους καθώς αποτελούν μαζί με τις άγριες ορθοπλαγιές το τελευταίο καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής.



26.9.08

Διαδρομές Α' Μέρος

ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
«Στο αρχαίο μονοπάτι από το Δίον για τα ψηλά! Στις όμορφες τις βορινές τις ράχες και στα ρέματα … Διαδρομές στη φύση … Στην ιστορία του βουνού …»
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο Γιώσος Αποστολίδης και άλλοι ορειβάτες, περπάτησαν στα βόρεια του βουνού από τη Βροντού προς τη Σκούρτα, ψάχνοντας καινούριους δρόμους για τα ψηλά. Οι δρόμοι αυτοί, παλιά μονοπάτια κτηνοτροφίας και ξήλευσης, γεμάτα ιστορίες και θρύλους, αφέθηκαν στην πλούσια βλάστηση της περιοχής, αλλά δεν ξεχάστηκαν.
Ορειβάτες της περιοχής της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης, με αγάπη για αυτό το βουνό, ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τον καθαρισμό και τη σήμανση τους με στόχο την προβολή της πανέμορφης βόρειας πλευρά του Ολύμπου
Ο δήμος Δίου ανέλαβε την έκδοση ενός οδηγού, που δυστυχώς δεν έχει μέσα στην ιστοσελίδα του
www.dion.gr κομμάτι αυτού σας το παραδίνω εδώ ,σε 2 κομμάτια (αναρτήσεις) λόγου χρόνου.
1- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙΑ
Αφετηρία 350μ. – Τέρμα 1.020μ.
Μικρή πορεία (1 έως 2 ώρες) πάνω σε όμορφη ράχη με θέα στη ρεματιά του Παπά. Μετά τα 750μ. μπαίνουμε σε όμορφο δάσος οξιάς και μαύρης πεύκης. Από το δάσος βγαίνουμε στο οροπέδιο «Κρεβάτια» και καταλήγουμε ψηλότερα στο ομώνυμο καταφύγιο

2- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙΑ-ΜΠΑΡΜΠΑΛΑΣ-ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
Αφετηρία 1.020μ. – Τέρμα 2.700μ.
Μεγάλη και δύσκολη πορεία (5 έως 8 ώρες) πάνω στη ράχη-κόψη του Μπαρμπαλά. Έντονη ανηφόρα μέχρι την ομώνυμη κορυφή, ομαλή κίνηση στην Παπά ράχη και σαθρό πεδίο προς το τέλος καθώς και στην τραβέρσα πριν την έξοδο στο οροπέδιο. Εκτεθειμένη στον καιρό διαδρομή αλλά με απίστευτη θέα από την πιο άγρια και βόρεια πλευρά του βουνού.

3- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙΑ-ΠΑΠΑΡΕΜΑ
Αφετηρία 1.020μ. – Τέρμα 830μ.
Πορεία εύκολη (1 έως 2 ώρες) σε στενό, αλλά και πανέμορφο μονοπάτι που οδηγεί βαθιά στη ρεματιά του Παπά «Περιβαλλοντική» διαδρομή σε μικτό δάσος με πολύ πλούσια χλωρίδα που καταλήγει στα δροσερά νερά του ρέματος και στο μονοπάτι για Παπά Αλώνι και πηγή Μαστορούλι

4- ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΠΑΠΑ ΡΕΜΑ-ΠΑΠΑ ΑΛΩΝΙ-ΜΑΣΤΟΡΟΥΛΙ
Αφετηρία 350μ. – Τέρμα 980μ.
Πορεία εύκολη αλλά μεγάλη (4 έως 5 ώρες) στο μεγαλύτερο μέρος δίπλα και πάνω από το ρέμα του Παπά. Αφήνει το ρέμα και ανηφορίζει για λίγο έντονα μέχρι το Παπά Αλώνι. Στην συνέχεια γυρίζει προς τη ράχη «Τσιρκνιά» (1.100μ.)
Και πέφτει στη διπλανή ρεματιά της Αγ. Κόρης και της πηγής Μαστορούλι.


Συνεχίζεται

14.9.08

Μια αλλιώτικη διαδρομή

crazy greek riders

a couple of crazy drivers camera should be a GSXR 1000 K1/K2 and the other a 999 (?)

10.9.08

Λεωνίδιο

πηγή :

Στην ανατολική πλευρά του Πάρνωνα, 4χλμ। από την ακτή κάτω απ` τα θεόρατα βράχια, βρίσκουμε τον ``κήπο του Διόνυσου``. Εδώ που ποτέ Τούρκος δεν πάτησε, ούτε Γερμανός, στο ``σίγουρο τόπο``. Το Λεωνίδιο με τα βουνά, την θάλασσα και τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ένας τόπος με τόσες αντιθέσεις μα και τόση αρμονία. Εδώ ζουν οι Τσάκωνες που μιλούν ακόμα την Αρχαία Δωρική. Οι μόνοι απόγονοι των Αρχαίων Σπαρτιατών. Κατά διαβολική σύμπτωση απέχει 88χλμ από το Ναύπλιο, το Αργός, την Τρίπολη και την Σπάρτη. Είναι ένας τόπος που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Εδώ που νομίζεις ότι ο χρόνος δεν έχει αγγίξει τίποτα॥Η διαμονή στο Λεωνίδιο μόνο «Κα» δεν είναι। Ζόρικη υπόθεση όσο και η αναρρίχηση στα γύρω βράχια. Αν οι ρίζες σου δε φτάνουν τόσο βαθιά στην ευλογημένη του γη όσο της τσακώνικης μελιτζάνας -δεν θα τη γευτείς φρέσκια, βγαίνει τον Αύγουστο- σημείωσε τα παρακάτω τηλέφωνα: «Διόνυσος»: τηλ. 27570 22379«Κοσταρίνι»: τηλ. 27570 22273«Τα Καμάρια»: τηλ. 27570 22757«Ακρογιάλι» (στα Πούλιθρα): τηλ. 27570 51262«Μανωλέας»: τηλ. 27570 61092

Με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο και με λαμπρότητα γιορτάζεται στο Λεωνίδιο η Μεγάλη εβδομάδα και η Ανάσταση. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" δεκάδες αναμμένα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Είναι μοναδική η αίσθηση που νιώθει κανείς αντικρίζοντας τις γλώσσες φωτιάς από τα αναμμένα κουρελάκια να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα. Κάθε μια από τις ενορίες του Λεωνιδίου προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία της και με πλήθος βεγγαλικών, βαρελότων και άλλων πυροτεχνημάτων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όποιες καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης όλα γίνονται γαλήνια για να συμβάλλουν στο έθιμο του αερόστατου. Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος Λεωνιδίου φροντίζει για το ψήσιμο των αρνιών που γίνεται στον κήπο του Δημαρχείου προσφέροντας μεζέδες, αυγά και καλό κρασί σε όλους εκείνους που θα περάσουν από εκεί. Φυσικά δε λείπουν τα λαϊκά όργανα από ντόπιους οργανοπαίχτες και ο παραδοσιακός Τσακώνικος χορός. Το απόγευμα της Κυριακής, στην Αγάπη, διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην Τσακώνικη διάλεκτο, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.

«Καρναβάλι στην Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο» είχε πει ο μεγάλος μας χρονογράφος Δημήτρης Ψαθάς.

πηγή :