29.3.08

Κίμωλος


Η Κίμωλος είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος. Το μικρό νησί με τις απίστευτες φυσικές καλλονές ανήκει στο σύμπλεγμα των νοτιοδυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται πολύ κοντά στη Μήλο. Έχει έκταση 37 τ. χλμ. και είναι ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων. Μερικά από τα σπάνια πετρώματα που συναντάμε στο νησί είναι ο περλίτης, οι καολίνες και τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά λευκά βράχια ο μπετονίτης ή η κιμώλια γη, όπως είναι η εμπορική της ονομασία. Στη Κίμωλο υπάρχουν και κοιτάσματα με ημιπολύτιμους λίθους, όπως αμέθυστος, χαλαζίες και οπάλιο.
Εκτός όμως, από τον πλούτο του σε πετρώματα το νησί φημίζεται και για τη χλωρίδα και τη πανίδα του. Στις ακτές του βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια, ενώ στους ορεινούς της όγκους συναντάτε το σπάνιο είδος της οχιάς λεπετίνα, η μπλε σαύρα, η χρυσή κουκουβάγια και ο θαλασσοκόρακας.
Η Κίμωλος διαθέτει υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Ψιλή αμμουδιά, βότσαλο και βραχώδης ακτές συνθέτουν το μοναδικό παζλ των ακτών της. Οι παραλίες της Αλυκής και της Μπονάτσας είναι από τις μεγαλύτερες αμμουδιές του νησιού. Η παραλία του Αγίου Γεωργίου με τη λευκή αμμουδιά είναι από τα εντυπωσιακότερα τοπία του νησιού. Τα μικρά λιμανάκια με τις κρυφές παραλίες που προσεγγίζονται μόνο με καΐκια δίνουν την αίσθηση της ιδιωτικές πλαζ.
Η Κίμωλος προσφέρετε για ήσυχες διακοπές. Επισκεφθείτε την και αφεθείτε στη μαγεία της….

24.3.08

Με μια ματιά

Ένα ταξίδι στον κόσμο να γνωρίσουμε τα ποιο παράξενα κτήρια

20.3.08

Virgin Galactic, ταξίδι στο διάστημα

Πάμε... στο Διάστημα

510 ευρώ. Τόσο θα κοστίζει κάθε δευτερόλεπτο μηδενικής βαρύτητας για τους πρώτους επιβάτες του SpaceShipTwo της Virgin Galactic, του πρώτου τουριστικού διαστημοπλοίου.

Ο εκκεντρικός Κροίσος Richart Branson και ο ιθύνων νους της κατασκευής του Burt Rutan παρουσίασαν προσφάτως τη ...μακέτα του, κάνοντας λόγω για βαθμό ολοκλήρωσης 70% και εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι η πρώτη εκτόξευση θα γίνει εντός του 2009 ή του 2010 (ο πρώτος μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει κρατήσει τρεις από τις έξι θέσεις του σκάφους για τον εαυτό του και τους ηλικιωμένους γονείς του).

Η πραγματοποίηση του "ονείρου", φυσικά, προϋποθέτει ότι το σκάφος θα περάσει από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας, ότι τραγικά απρόοπτα, όπως η έκρηξη καυσίμων του περασμένου Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργάτες, δεν θα επαναληφθούν και ότι θα βρεθούν ασφαλιστικές εταιρίες πρόθυμες να καλύψουν τους διαστημικούς ταξιδιώτες (το κόστος αναμένεται υπέρογκο). Λέγεται πάντως ότι 200 επίδοξοι επιβάτες από 30 χώρες έχουν ήδη δηλώσει πρόθυμοι να πληρώσουν το εισιτήριο των περίπου 140.000 ευρώ, που περιλαμβάνει εκτόξευση στα 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, 270 δευτερόλεπτα αιώρησης σε μηδενικής βαρύτητας και ...επιστροφή στη γηινη πραγματικότητα .

Έρευνα του αμερικάνικου δικτύου ABC έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα Αμερικάνους είναι πρόθυμοι για το ταξίδι και ότι το 4 % αυτών θα πλήρωνε έως και ένα εκατομμύριο δολάρια για το εισιτήριο, αλλά η μεγάλη πλειονότητα (και εδώ γελούν) είναι διατεθειμένη να ξοδέψει μόλις 2.000 δολάρια ή, και ακόμη καλύτερα, να πετάξει δωρεάν !

πηγή: περιοδικό passport

foto http://www.nasaspaceflight.com

Virgin Galactic reveals VSS Enterprise

16.3.08

Λίμνη Ζηρού

Η Λίμνη Ζηρού βρίσκεται 2 χλμ δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας - Φιλιππιάδας - Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας. Διοικητικά και γεωγραφικά ανήκει σε τρεις δήμους: Φιλιππιάδας (N. Πρέβεζας), Θεσπρωτικού (Ν. Πρέβεζας) και Ξηροβουνίου (Ν. Αρτας). Το όνομά της λίμνης «Ζηρός» έχει Σλαβική προέλευση (Ozero = λίμνη στα Ρωσικά, Σέρβικα κλπ), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από Σλαβικά φύλα. Πρόκειται για σημαντικό αξιοθέατο που είναι σχετικά άγνωστο γιατί δεν υπάρχει στους τουριστικούς χάρτες με κλίμακα κάτω του 1:300.000.

Γενικό Λύκειο Κομποτίου Άρτας
Τίτλος Προγράμματος:"Λίμνη Ζηρού "

Η λίμνη Ζηρού περιβάλλεται από ψηλούς λόφους με απότομες πλαγιές, και θεωρείται ένα τεκτονικό βύθισμα, το οποίο δημιουργήθηκε, πιθανόν, από μεταπτώσεις της βορεινής πλευράς, η οποία είναι ασβεστολιθική. Τα καρστικά ασβεστολιθικά πετρώματα, που καλύπτουν το υπόβαθρο της λίμνης και τις παρυφές, παρουσιάζουν πολλές και μεγάλες διακλάσεις. Δε γίνεται, όμως, διαφυγή υδατίνων μαζών, κάτι το οποίο φαίνεται, εξάλλου, με τη μικρή διακύμανση της στάθμης. Αντίθετα καρστικά νερά εισρέουν στη λίμνη μέσα από τους ασβεστόλιθους. Εμφανείς εκδηλώσεις καρστικών πηγών δε διαπιστώθηκαν, εκτός από μία, η οποία υπάρχει 1,5 μέτρα πάνω από τη στάθμη της λίμνης.
Το φυσικό περιβάλλον στη λίμνη Ζηρού παρουσιάζεται ιδιαίτερα αξιόλογο τόσο από οικολογική άποψη όσο και από την άποψη του τοπίου και της αισθητικής. Θα πρέπει να τονιστεί το μεγάλο ενδιαφέρον του χώρου από υδρολογική άποψη, όπως και από την άποψη κοινωνικοοικονομικής του αξιοποίησης μέσα από ήπιες οικοτουριστικές και αγροτουριστικές χρήσεις.
-
περισσότερα
http://kpe-kastor.kas.sch.gr/limnology/schools/enlykombotiou07.htm

12.3.08

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, στο μεγάλο δρόμο του μεταξιού που ξεκινούσε από την Κίνα, διέσχιζε την Κεντρική Ασία, την Ινδία, την Μέση Ανατολή, και κατέληγε στην Ευρώπη. Το Ουζμπεκιστάν, η γενέτειρα του Ταμερλάνου ήταν ο αρχαίος δρόμος των καραβανιών από την Λίθινη Εποχή, ο τόπος ανταλλαγής εμπορίου και πολιτισμού. Θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την όμορφη Τασκένδη στους πρόποδες του Τιεν-Σαν, την καταπράσινη Κοιλάδα Φεργκάνα, το Μάρτζιλαν το κέντρο μεταξιού, το Κοκάντ με το φημισμένο παλάτι του Κουντοχόρ-Χαν και τη Σαμαρκάνδη, "το πανέμορφο Μαργαριτάρι" όπως την αποκαλούν οι ποιητές και οι ιστορικοί, πόλη στην οποία ο Μέγας Αλέξανδρος παντρεύτηκε την Ρωξάνη. Σημαντικά μέρη : το Σαχριζάμπ, η γενέτειρα του Τιμούρ (Ταμερλάνου), με το παλάτι Ακ-Σαραϊ, η αριστοκρατική Μπουχάρα με τα τζαμιά και μαυσωλεία, και η αρχαία και μοναδική Χίβα που μας φέρνει στις "χίλιες και μια νύχτες" και που βρίσκεται μεταξύ της ερήμου Κάρα-Κουμ και της Οάσεως Χόρεσμ, γεμάτη κάστρα, παλάτια και τζαμιά, σπάνιας ομορφιάς. Ακολουθήστε μας σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι...
Τασκένδη
για εκατοντάδες χρόνια ήταν γνωστή ως σημαντικό εμπορικό σημείο του μεγάλου δρόμου του μεταξιού.
Το Ουζμπεκιστάν είναι η χώρα που συναντήθηκαν όχι μόνο οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί του κόσμου αλλά και σημαντικές προσωπικότητες έκαναν εμφανές το πέρασμά τους , όπως ο Ταμερλάνος, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μάρκο Πόλο, ο Τζένγκις Χαν.
ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ
Οι ποιητές και ιστορικοί του παρελθόντος την αποκαλούσαν "Ρώμη της ανατολής" και το "Μαργαριτάρι των Μωαμεθανών" και θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις της Κεντρικής Ασίας. Ο πολιτισμός της αναπτύχθηκε μέσα από ένα...μείγμα Ιράν, Ινδίας, Μογγολίας αλλά και Δύσης.
ΜΠΟΥΧΑΡΑ
140 διατηρητέα κτίρια της πόλης. το κτίριο Λυαμπί Χουζ, πλατεία του 17ου αιώνα κατασκευασμένη γύρω από λιμνούλα που περιστοιχίζεται από τρεις σκεπαστές αγορές. το καλοκαιρινό παλάτι του Εμίρη της Μπουχάρα, με την εντυπωσιακή αίθουσα υποδοχής. τη νεκρόπολη Μπογκουτίν Νασκχαμπάντι. το 2.000 ετών κάστρο Αρκ που σήμερα είναι μουσείο. τα παλαιά τείχη της πόλης. την τοπική αγορά τον 45μ. Μιναρέ Καλυάν του 12ου αιώνα. τα τζαμιά Τζουμά και Μαγκόκι Αταρί και τις μεντέρσες Μιρ-ι-ʼραμπ και Ουλουγκμπέκ του 1 418, που είναι το παλιότερο ιερατικό σχολείο στην κεντρική Ασία. το καλοκαιρινό παλάτι Μοκχί Κχοσά και το Χορ Μπακρ
(η πόλη είναι χαρακτηρισμένη από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκοσμίου κληρονομιάς).
Η Χίβα, είναι πραγματικά ένα ζωντανό μουσείο, πλουσιότερη και η σημαντικότερη πόλη στην επικράτεια της εποχής των Χαν.

8.3.08

ΤΥΡΝΑΒΟΣ "Μπουρανί" και τολμηρά πειράγματα από τους "μπουρανίδες"

Ο Τύρναβος είναι μια πόλη 17.000 κατοίκων που απέχει 16χλμ από τη Λάρισα. Είναι γνωστή για τα τοπικά προϊόντα, ούζο, τσίπουρο, κρασί, τυροκομμικά είδη αλλά και για το Καρναβάλι της καθώς και για το παραδοσιακό έθιμο το Μπουρανί.
Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι έχει ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα και τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με την έναρξη του Τριωδίου αρχίζουν και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην περιοχή για τρεις ολόκληρες εβδομάδες με αποκορύφωμα το τριήμερο της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Για φέτος έχουμε έχουν προγραμματιστεί πολλές μουσικές, χορευτικές, θεατρικές παραστάσεις και λαϊκά δρώμενα.
Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς μουσικά συγκροτήματα θα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης με σημαντική παρουσία ένα συγκρότημα με αυθεντικά χάλκινα από τη Σερβία. Τα κέντρα και τα μπαρ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες που αναμένονται.
Την Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί και συνεχίζονται όλη την μέρα με λαϊκες ορχήστρες και χορευτικά latin και flamenco. Το απόγευμα στις 6:00μμ αρχίζει η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων ομάδων των καρναβαλιστών, μουσική, χορός, κέφι ώρες ατελείωτες παρασύρουν τους επισκέπτες στο ξέφρενο αποκριάτικο ρυθμό. Το βράδυ μετά το τέλος της παρέλασης καίγεται στην Κεντρική πλατεία ο Καρνάβαλος και χιλιάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον τυρναβίτικο ουρανό.Η διασκέδαση συνεχίζεται με χορούς και τραγούδι στους δρόμους και στο κέντρο της πόλης μέχρι το πρωί.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι μέρα ξεχωριστή για τον Τύρναβο. Είναι η μέρα που γίνεται το παραδοσιακό Μπουρανί, έθιμο άρρηκτα δεμένο με την παράδοση του τύπου που συμβολίζει την εφορία και την γονιμότητα. Στο άλσος του Προφήτη Ηλία τα μέλη του Συλλόγου Μπουρανί με τις παραδοσιακές φορεσιές τους στήνουν το Γαϊτανάκι. Ταυτόχρονα μαγειρεύεται το «μπουρανί» μια αλάδωτη σούπα που γίνεται με τα πρώτα χόρτα της Άνοιξης. Όλη αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από βωμολοχίες, παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια, αυτοσχέδια ποιήματα, πειράγματα και χειρονομίες που επιφυλάσσουνε εκπλήξεις και δίνουνε κέφι στους επισκέπτες. Το γλέντι επεκτείνεται σε όλη την πόλη του Τυρνάβου για ώρες ατελείωτες.
Επικοινωνία: ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Τηλ.: 24920-292150 & 24920-29152
http://www.tirnavos.gr/modules/news/
-
ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
DIVANI PALLASE: 2410-252791
ACHILLION: 2410-537401
ACROPOLE: 2410-531365
ADONIS: 2410-534648
AMBASSADEUR: 2410-250713
ANESSIS: 2410-537080
ASTORIA: 2410-252941
DIONISSOS: 2410-230101
DOMA: 2410-535024
ARIS: 2410-289555

7.3.08

ΚΙΝΑ Hotel-Restaurant

Commune by the Great Wall
Δωμάτια με θέα το Σινικό Τείχος

42 κατοικίες με 201 δωμάτια , ένα από τα πιο ιδιαίτερα ξενοδοχεία του κόσμου με εκπληκτική αισθητική, υποβλητική θέα στο αναπαλαιωμένο τμήμα Badaling του Τείχους . Κατασκευή από 12 διακεκριμένους Ασιάτες αρχιτέκτονες
Κήπους , 4 εστιατόρια, βιβλιοθήκη , spa και έμφαση στην εναρμόνιση με την τοποθεσία , αντι της ακραίας χλιδής

Βρίσκεται 70 χιλ. βορειοδυτικά του Πεκίνου το Commune by the Great Wall και είναι μάλλον προσιτό (120 euro η διανυκτέρευση) και δίνει στην πολυφθαρμένη έννοια της απόδρασης μια νέα σημασία Από την μπανιέρα του δωματίου 7827 , φερ' ειπείν, βλέπεις φάτσα ένα από τα θαύματα του κόσμου ...
(πηγή: περιοδικό passport)

5.3.08

Στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας

Άρθρο της Ρίζου Βίκυ
epirus global
Στον Ιταλικό Νότο, στην περιοχή της Απουλίας και της Καλαβρίας βρίσκεται μια Ελλάδα ξεχασμένη, με την πιο γλυκιά, την πιο τραγουδιστή ελληνική που μιλήθηκε ποτέ, την Griko…Διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις έχουν κατά καιρούς εκφραστεί για τους ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας κυρίως λόγω έλλειψης ιστορικών στοιχείων. Ο γνωστός γλωσσολόγος Γ. Χατζιδάκης εντόπισε κοινά γλωσσολογικά στοιχεία ανάμεσα στη δωρική διάλεκτο και στα γκρεκάνικα και κατέληξε στο συμπέρασμα της γλωσσικής συνέχειας. Άλλοι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν τη βυζαντινή προέλευση των ελληνόφωνων και άλλοι θεωρούν ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Θεωρούν δηλαδή, ότι υπήρχε κάποιος αρχικός πυρήνας ελληνοφώνων ο οποίος ενισχύθηκε στα βυζαντινά χρόνια. Τα ελληνόφωνα χωριά εντοπίζονται στις περιοχές της Απουλίας και της Καλαβρίας. Συγκεκριμένα τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας βρίσκονται νότια της πόλης του Lecce και είναι τα εξής : η Καλημέρα, το Μαρτάνο, το Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, το Μαρτινιάνο, το Τζολίνι, το Σολέτο, η Στερνατία και το Μελπινιάνο. Τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας βρίσκονται βορειοδυτικά του Ρέτσιο, μια από τις φτωχότερες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης. Τα χωριά αυτά είναι : Αμυγδαλέα, το Γκαλλιτσιανό, η Μπόβα, το Ροκαφόρτε ντελ Γκρέκο, το Ροχούντι, το Πεντιτάτιλο και το χωριό του Ροχούντι.Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα ελληνόφωνα χωριά για τη μουσική τους παράδοση. Τα ελληνόφωνα τραγούδια του Σαλέντο τραγουδιούνται με δυο φωνές και περιλαμβάνουν νανουρίσματα, μοιρολόγια και τραγούδια της δουλειάς και της αγάπης. Τραγουδιούνται με συνοδεία κιθάρας, ταμπορέλο, οργανέτο και ακορντεόν. Χαρακτηριστικά είναι τα τραγούδια εκείνα που σχετίζονται με το τσίμπιμα αράχνης τα λεγόμενα tarantela pitsika.Στην προσπάθεια μας να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά της griko, ο Filippo Violi, φιλόλογος και συγγραφέας από την Κάτω Ιταλία, μας παρέπεμψε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Οδυσσέας”, ενός δραστήριου συλλόγου ελληνοφώνων της Bova Marina. Το κείμενο που βρήκαμε εκεί είναι το εξής: “Agapimèna leddhìdia ce agapimèni fili an ton cosmo, "KALOS IRTHETE" sto web-site tu sillògu “Odisseas” ce tu còmbu “Megàli Ellàda”. Se tundi merìa tis Kalavrìa èchi acomì pende chorìa pu i jieri platèggusi grèka: to Vunì, to Gaddhicianò, o Vùa, o Jalò tu Vùa ce to Richùdi. Ma arte manachà i jèri platèggusi greko ce i glossa dikìma stèki pethènonda ligo ligo, imèran imèra. Emì-s- ìmmaste i telestèi Greci an tin Kalavrìa ce ta pappùdia dikàma ìrtasi òde dio chigliàde ce estacòssia chrònia apìssu. Ma o kerò, to zzèrome, kigliàzi òla ta pràmata, ciòla tin dìnami tos athòpo to plèn megàlo. Ma stin Kalavrìa, dè! Jatì den mas emìriae o kerò, den mas emìriae mia thàlassa amètristi ce den mas emìriae i zulìa tos athròpo. Echi chrònia ce chrònia tòssa ti i glòssama ejàne òde, se tunda chorìa, ce àrte, pos ìpame, stèki pethènonda, ma i Greci tis Kalavrìa tin cratùsi acomì stin cardìa dikìndo. Sìmero thàmme den èchome plèo ola ta lòja tis glòssa ma èchome ton idio ema, èchome acomì tin idia cultura, ton idio soma, ton ìdio ammialò ce èchome pànda tin Ellàda stin cardìa-ma. Jàsto emì, me to sìllogo “Odisseas” ce me ton combo “Megali Ellada”, pèrrome ghiro ghiro ston cosmo, ta tragùdia-ma ce ta chorèmmata dikàma, jatì i glòssa-ma ce i cultùra-ma èchi na zi panda!”Πρόκειται πραγματικά για ένα κείμενο πρωτόγνωρο για πολλούς από εμάς. Αρκετό όμως για να αποδείξει πως η griko είναι γλώσσα καθαρά ελληνική.Ευχαριστούμε πολύ τον Filippo Violi για την ιστοσελίδα που μας υπέδειξε. Πρόκεται για την www.webalice.it/ zorbagreco
Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως θα ελιχθώ προς τα πάνω όπως ένα ρυάκι που μουρμουρίζει.Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους,θα τους μιλήσω ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική.
Ν. Βρεττάκος
--------------------------------------------
"Ξένη δεν είσαι εσύ εδώ στην Καλημέρα" Με αυτά τα λόγια οι δημότες της κωμόπολης Καλημέρα "καλωσόρισαν" τη μαρμάρινη προτομή που τους έστειλε ο Δήμος Αθηναίων το 1957, μετά από σχετικό αίτημα του τότε δημάρχου της απουλιανής ελληνόφωνης κωμόπολης Καλημέρα Τζιανίνο Απρίλε. Τέτοιες ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά και όλα τα άλλα ιστορικά, κοινωνικά και γεωγραφικά στοιχεία που αφορούν έναν απαιτητικό επισκέπτη, πολλές έγχρωμες φωτογραφίες μαζί με ακριβείς γεωγραφικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα πόλεων και αρχαιολογικών χώρων, περιλαμβάνονται στον ταξιδιωτικό οδηγό Κάτω Ιταλία-Μεγάλη Ελλάδα. Από τη Γρετσία Σαλεντίνα της Απουλίας, μέχρι τη Μποβεζία της Καλαβρίας και από το Μεταπόντιο της Λουκανίας έως την Πομπηία της Καμπανίας, η μακραίωνη ιστορία της Κάτω Ιταλίας αποτυπώνεται γλαφυρά και με ακρίβεια στον ταξιδιωτικό οδηγό. Ο συγγραφέας του οδηγού, Roberto Aprile, ο οποίος προέρχεται από ελληνόφωνη οικογένεια της Κάτω Ιταλίας, μας ξεναγεί στο πλούσιο μωσαϊκό της περιοχής, στην αρχαιολογία, την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις, τη μουσική και τα τραγούδια της. Σημαντικό βάρος δίνεται στην παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού παρελθόντος πόλεων και χωριών αλλά και στο σήμερα των ελληνόφωνων περιοχών. Στην Απουλία συναντούμε τους Γρέγους της Γρετσία Σαλεντίνα, μιας περιοχής που ξεκινά νοτίως του Λέτσε και περιλαμβάνει εννέα δήμους, μεταξύ αυτών της πόλης με το ελληνικότατο όνομα Καλημέρα. Ελληνόφωνους συναντούμε και στα χωριά της Μποβεζία, στην Καλαβρία, ανάμεσά τους το Γκαλιτσιανό, όπου πολλοί από τους ηλικιωμένους κατοίκους του κρατούν ζωντανή τη γλώσσα. Η Καλαβρία, η φτωχότερη των περιφερειών της Ιταλίας, είναι η Βρεττία των αρχαίων Ελλήνων, όπου άνθησαν αποικίες όπως ο Κρότων, το Ιππώνιον, η Σύβαρις, το Ρήγιον, οι Επιζεφύριοι Λοκροί... Με τον ταξιδιωτικό οδηγό ανά χείρας, η ξενάγηση στο Λέτσε, την "Αθήνα της Απουλίας" θα γίνει πιο συναρπαστική, το ίδιο και στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, τον Τάραντα, τη Σάντα Μαρία ντι Λέουκα-Λευκή Άκρα, τον Υδρούντα ή Ότραντο καθώς και στην πληθώρα των πόλεων της Νότιας Ι
πηγή http://www.epirusglobal.gr/

3.3.08

ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ



Pamukale, Turkey



Το Παμούκαλε χτίστηκε από τον βασιλιά της Περγάμου τον 2ο αιώνα π.Χ. και ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις ιαματικές του πηγές.

Στην Ιεράπολης όπου υπάρχουν λουτρά διαμορφωμένα σε μουσείο, ένα μεγάλο θέατρο, μία παλαιοχριστιανική βασιλική και διάφορα κτίσματα, με πιο εντυπωσιακή την νεκρόπολη με τα ναόσχημα ταφικά μνημείααπλά ,μαγεύουν τον επισκέπτη.

(όλο αυτό το άσπρο σαν βαμβάκι , δεν είναι χιόνι)